Moder jord har feber!

Moder jord är svårt sjuk. Medeltemperaturen har nu ökat med en hel grad enligt de senaste rapporter från amerikanska NOAA och brittiska Met Office. Dessutom var 2015 det varmaste året någonsin sedan mätningarna startade år 1880. Det är dags att dra i nödbromsen och stoppa all användning av fossila bränslen. Ju snabbare desto bättre. Alla kan hjälpa till; politiker, företagare och konsumenter.
 
Se NASA's film om varför! Se också tipsen om hur man gör för att rädda klimatet i länkarna längst ned. Det är vår enda jord vi talar om!
 
 
 
 
Läs mer:
 
Aktuellt, Ytterligare inspiration / feber, klimatförändringar, medeltemperaturen / Permalink / 0

Ekologiskt är inte alltid ekologiskt, tyvärr… men ge inte upp!

Ecologically grown vegetablesDet är inte lätt att veta om de livsmedel man köper verkligen är ekologiska eller om det fuskas med dem. De senaste åren har flera larmrapporter avlöst varandra om fusk med olika livsmedel. 2013 gjorde t.ex SvD en lista på de 10 vanligaste typerna av matfusk och där ekologiska matvaror var en av dem. Många ser möjligheter i att få lite extra betalt även om de ekologiska kraven inte är uppfyllda. Bland annat lyfte man svårigheten med att ha koll på hela värdekedjan och att kriminella organisationer ofta ligger bakom fusket.

Senaste rapporten gällde Råd och Röns undersökning på olivoljor. Ett par av de tio testade oljorna visade sig innehålla bekämpningsmedel, om än i lägre doser jämfört med konventionella olivoljor. I en av oljorna hittade man rester av DDT. Ett bekämpningsmedel som förbjöds redan på 1970-talet i Sverige på grund av dess negativa effekter på människor, djur och natur. Positivt var i alla fall att det var äkta olivolja i alla de testade oljorna och att det bara var ett av märkena som mörkade det verkliga ursprungslandet.

Många anser att det är så mycket fusk med ekologiska livsmedel att det inte är någon idé att köpa dem. Då har det gått långt när konsumenterna börja tänka på det sättet. Men glöm inte att genom att köpa ekologiskt får du ändå i dig mindre kemikalier, bidrar till bättre arbetsmiljö för bönderna och minskade utsläpp av gifter i naturen. Ett önskemål är i stället att fler kontroller och analyser införs för att stävja fusket. Speciellt med tanke på hur viktigt det är för våra ekosystems välmående att vi slutar använda bekämpningsmedel, eller åtminstone starkt begränsar och endast använder miljövänliga medel. 

Hur gör jag för att inte bli lurad?

Jag tänker i princip så här:

 • Jag köper så mycket ekologiskt som möjligt (priset och tillgänglighet avgör). Även närproducerat, så långt det är möjligt. Visst blir jag lurad ibland, men jag visar för livsmedelsbutikerna vad jag vill ha och tänker att de kommer att bli bättre på att säkerställa att varorna håller vad de lovar. En sådan utveckling ser man redan idag.

 • Jag brukar välja ut varumärken som jag förlitar mig på. Jag läser på om dem så att de inte varit med i någon skandal eller fuskhärva. Går de igenom min amatörmässiga ”kvalitetskontroll”, så håller jag mig i princip till det märket. Annars ratas de direkt.

 • Det gäller också att läsa det finstilta om var produkten kommer ifrån. Ofta luras man att tro att det kommer från t.ex. Sverige eller Italien, antingen genom namnet eller med fina bilder. Ett exempel är ekologiska morötter där det på baksidan står om ”en av våra levernatörer är från Gotland…”, medan i det finstilta står något helt annat land (om det nu står något alls).

Så välj mer ekologisk säger jag! Ett ställningstagande som bidrar till en mer hållbar livsstil.

Läs Mer:

Drick & ät hållbart / ekologiskt, hållbar livsstil, matfusk, olivolja / Permalink / 0

Elbil, javisst!

 
Det är många som går i tankarna att köpa en elbil nästa gång det är dags att byta bil. Man vill bidra till minskade utsläpp och en bättre miljö. Men det finns fler fördelar som mindre buller och renare luft i stadsmiljön.
 
Utvecklingen går snabbt framåt, räckvidden ökar, priset på batterier går ned och försäljningen ökar stadigt. En studie som KTH har gjort tillsammans med Stockholm Environment Institute (SEI) har visat att priset på batterier gått ned 70 procent mellan 2007 och 2014. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer elbilar kunna på allvar konkurrera med  bensin- och dieselbilar i början av 2020-talet. Det är den storskaliga produktionen av batterier som är under uppbyggnad och som förväntas ge effekt på prisnivån.
 
Fortfarande cirkulerar det en hel del myter om elbilar. Myter som i många fall inte stämmer. Här är några exempel från tidskriften Elbilen i Sverige nr 8, 2015:
 • Myt: Elen till framställs i kolkraftverk.
  Svar: Den europeiska elmixen består till 51 procent av fossila kraftverk, resten är kärnkraft, vattenkraft och andra icke fossila källor. I Sverige är 97 procent av elen fossilfri, framställd främst med vattenkraft och kärnkraft.

 • Myt: Elbilar är lika smutsiga som bensinbilar, skillnaden är att utsläppen för elbilarna sker vid kolkraftverken.
  Svar: En elbil som drivs med el från enbart kolkraftverk ger naturligtvis upphov till utsläpp, men betydligt mindre än motsvarande bensinbil eftersom elmotorn är så mycket mer effektiv. Med europeisk elmix motsvarar en mil med elbilen 0,4 liter bensin, med svensk elmix är samma jämförelse 0,04 liter per mil.

 • Myt: Elbilar är inte mer miljövänliga än vanliga bilar eftersom de körs på marginalel från kolkraftverk.
  Svar: Detta stämmer inte, i Sverige är det vattenkraft som fungerar som reglerkraft. I EU handlar det om el från baslast som laddar elbilarna, dvs europeisk elmix.

 • Myt: Elbilar är inte miljövänliga eftersom de kräver mer resurser vid tillverkningen.
  Svar: Det är sant att elbilar är mer resurskrävande att tillverka, men det kompenseras mer än väl av de minskade utsläppen under bilens livslängd. En jämförelse mellan en Mercedes B-klass Electric och motsvarande bensindrivna bil visar på 24 procent lägre CO2-utsläpp med EU-elmix, samma siffra med svensk elmix visade 64 procent lägre utsläpp.

 • Myt: Elbilarnas batterier är inte miljövänliga, de tillverkas med smutsiga, energikrävande metoder i Kina.
  Svar: Batterier för elbilar tillverkas främst i Japan, Europa och USA. Litium kommer främst från Chile och Argentina. Grafit framställs främst syntetiskt. Återvinning ska säkerställa låg miljöpåverkan. Batterifabrikerna håller på att ställa om till 100 procent förnybar energi.


Man kan alltså konstatera att elbilen är ett bra lösning för att minska utsläppen av växthusgaser från transportsektorn. Laddar du din elbil med grön el blir utsläppen noll. Idag finns många attraktiva erbjudanden om leasing av elbilar till fullt rimliga priser. Ett par minuters googlande och man får en bra överblick vilka möjligheter som erbjuds.

 

Läs mer: 

Res hållbart / Elbil, myter om elbil / Permalink / 1
Till top