Låt klimatet och miljön vara den främsta ledstjärnan i valet i september

Det är många frågor som tävlar om att vara viktigast i valet 2018. Men ingen fråga borde vara så viktig som frågan om klimatet och miljön. Det handlar om vår framtid, en hållbar framtid, där vi väljare kan se framtiden an med tillförsikt och tilltro.
 
Efter den här sommaren är det mycket lättare att förstå att ett varmare klimat påverkar vår förmåga att försörja oss. Den långvariga torkan har slagit hårt mot våra bönder, där brist på foder och långa köer till slakterierna har tvingat många att avliva sina djur och i vissa fall bränna köttet då det inte fanns kapacitet att ta vara på det. Många grödor har också gett dålig avkastning, upp emot 50 procents skördebortfall av det normala. Och antalet bränder har tillintetgjort stora värden för skogsägarna.

Det här har inte enbart drabbat Sverige utan många länder världen över. Enligt experter och forskare är påverkan på klimatet långt värre än vad vårt samhälle egentligen tagit till sig. De extrema väderlekarna tenderar att bli allt fler, vare sig det är torka, värme, regn eller stormar, och alla påverkar livsmedelsproduktionen negativt när det blir för mycket av det goda. Vi kommer inte att tåla många fler somrar med extrema vädersituationer om vi ska kunna bedriva effektiva jordbruk. Det handlar om vår förmåga att försörja oss och kunna äta oss mätta.

Behöver vi i Sverige göra något då? Är inte vi ganska bra? Faktum är att vi svenskar tillhör de länder som belastar miljön mest i världen, tillsammans med andra rika länder. Om alla människor på jorden skulle leva som vi gör i Sverige, skulle det endast ta 10 år innan vi nått 2-gradersmålet i klimatavtalet enligt en studie. Det är vår höga konsumtion som är problemet med bland annat importerade varor och utrikes resor med flyg. Svenskar tillhör de som flyger mest i världen.

Gör 2018 val till klimatets och miljöns val

Klimatet och miljön borde alltså vara vår allra viktigaste fråga i valet. Partier som arbetar för en hållbar utveckling enligt FN:s mål för hållbar utveckling, Agenda 2030 och SDG-målen, kommer automatiskt att arbeta för demokrati, jämlikhet, utbildning, hälsa, trygghet osv, allt enligt FN:s mål för hållbar utveckling som vi i Sverige förbundit oss till att uppnå.

Mitt bästa förslag är att man i första hand väljer ut de partier som prioriterar klimatet och miljön högt på den politiska agendan. Därefter kan man välja bland dessa utvalda partier för att se vilka övriga frågeställningar som passar bäst för den egna uppfattningen, som vård och omsorg, skola och utbildning, invandring, välfärd etc.

Partiernas miljöprogram

Hur får vi då en bra översikt av var partierna står miljömässigt? Här är några tips på hur du kan skapa en egen bild av partiernas miljöprogram:

 

Att rösta för hållbarhet är att rösta för framtiden. Och de partier som går i bräschen för klimatet och miljön kommer att bli rikligt belönade.

 
 
 
 
Aktuellt / Valet 2018, klimatet, miljön, partiernas miljöprogram / Permalink / 0

Alla borde läsa boken Hållbara Affärer – för nu kan vi inte vänta längre.

Pernilla Pihl, vd Promise, hållbarhetsbyrå:

 ”Efter en sommar som den här har nog många fått sig en rejäl tankeställare. Tydligare varningstecken än så här får vi inte. Jag känner en stark oro inför framtiden och önskar verkligen att fler med mig vill börja göra något för att ställa om. Och då vill jag verkligen rekommendera boken ”Hållbara Affärer” som jag själv använder i vårt arbete i Promise och med våra kunder. Boken är väldigt pedagogisk och visar vad hållbarhet handlar om och hur man går till väga för att ställa om företag, så att de blir långsiktigt hållbara på riktigt och på ett sätt som skapar affärsnytta. En bok som ALLA borde läsa; företagsledare, politiker, studenter och konsumenter – så att vi får fart på omställningen i samhället.

 

 

Vill du vara med och driva på den hållbara utvecklingen i samhället?

Boken ”Hållbara affärer” är en lättläst och pedagogisk bok som visar hur man praktiskt går tillväga för att ställa om företag och den svarar på frågor som:
  • Vad handlar hållbarhet om?
  • Hur gör man för att hållbarhet ska bli en naturlig del av affären?
  • Lönar det sig med hållbara företag?

Du får också träffa företagsledare från 14 företag inom olika branscher som kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, och hur det hjälpt dem att nå framgång, bland andra ABB, Filippa K, Tesla och Vasakronan.

Den perfekta läsningen för alla som både vill göra gott för världen och skapa lönsamma och konkurrenskraftiga företag.

 

Boken finns att köpa på:

Adlibris       Bokus          CDON

 
Aktuellt / hållbara affärer, klimatförändringar / Permalink / 0
Till top