Vår bok Hållbara Affärer är med på årets bokmässa!

Idag har bokmässan 2017 slagit upp sina portar i Göteborg. Den är ett av Nordens största kulturevenemang och här samlas 100.000 nyfikna bokmalar årligen för att få inspiration att hitta nya böcker. Mässan erbjuder ett rikt program av talare och inspiratörer.

Bokmässan är viktig, den skapar en spiral av växande intresse för böcker och kunskap. Och kunskap är en viktig förutsättning för en hållbar utveckling i världens länder och i företag. Vårt förlag Liber har valt ut en rad högintressanta managementböcker som de visar upp i sin monter, och då är det extra roligt att vår bok ”Hållbara Affärer – så ökar du företagets konkurrenskraft och lönsamhet”  har fått en framträdande placering.

 Boken ”Hållbara affärer” är en lättläst och pedagogisk bok som visar hur man praktiskt går tillväga för att ställa om företag och den svarar på frågor som:
 • Vad handlar hållbarhet om?
 • Hur gör man för att hållbarhet ska bli en naturlig del av affären?
 • Lönar det sig med hållbara företag?

I boken får du också träffa företagsledare från 14 företag inom olika branscher som kommit långt i sitt hållbarhetsarbete, och hur det hjälpt dem att nå framgång, bland andra ABB,
Filippa K, Tesla och Vasakronan.

 

Den perfekta läsningen för alla som både vill göra gott för världen och skapa lönsamma och konkurrenskraftiga företag. Du hittar den på bokmässa i Libers monter.

Aktuellt / bokmässa, hållbara affärer / Permalink / 0

Tänk om – tänk plastfria kläder!

Idag tillverkas cirka 70 procent av alla våra kläder av textilfibrer från olja, dvs. det som ibland kallas plastkläder. På senare tid har vi fått lära oss att kläder gjorda av dessa textilier, som poyester, nylon, akryl, fleece, elastan etc, avger små mikrofibrer då de tvättas. Fibrerna följer med avloppsvattnet rakt ut i våra olika vattendrag eftersom reningsverken inte kan fånga upp dem.
 
De första plastkläderna kom redan 1930-talet med nylonstrumpor och nylonskjortor, och sedan dess har de ökat lavinartat. Det innebär att vi under sju-åtta decennier släppt ut mikrofibrer, och då är det inte så förvånande att vi idag hittar mikroplast i dricksvattnet.


Kläder kan vara gjorda av både naturfibrer och konstfibrer. Naturfibrer kommer antingen från växtriket, t.ex. bomull, lin och hampa, eller från djurriket som silke och ull. Konstfibrer, eller syntetfibrer som de också kallas, kommer främst från olja. Det finns ytterligare en typ av fibrer som kallas Regenatfibrer, det är en typ av konstfibrer som utvinns ur ett naturmaterial, oftast trämassa från gran. Där är viskos, tencel och lyocell vanliga exempel. 

 Albatross at Midway Atoll Refuge (8080507529)Spridningen av plast i naturen är ett stort problem:

 • Plast bryts ned extremt långsamt (ca 500 år) vilket gör att det adderar upp till ett allt större problem.  Enligt Naturskyddsföreningen kommer det att finnas mer plast i haven än fisk år 2050 om vi fortsätter som vi gör. Nedskräpningen av plast leder också till ekonomiska nackdelar, t.ex. minskar turismen i sådana områden.
 • Plast uppfattas som mat av djur, fåglar, fiskar, musslor, plankton och andra organismer.  Studier på plankton visar att de t.o.m. föredrar mikrofibrerna framför riktig mat. Och att plasten påverkar deras naturliga beteende. Bl.a. blir de slöare, reagerar långsammare på rovdjur och försöker därför inte gömma sig. Ett annat exempel är att 94 % av fåglarna i Nordsjön har plast i magen. Större plastbitar tar sig inte vidare genom deras tarmsystem utan blir kvar i matsäcken och gör att de inte längre känner någon hunger.
 • Nu är plasten inne i näringskedjan. Forskning har visat att plasten följer med upp i kedjan till allt större fiskar. Forskare har hittat plast i hjärnan på större fiskar och kunnat visa att även deras beteende påverkas. Tanken ligger då nära till hands om hur vi människor påverkas, utan att vi vet om det.
 • Plast är gjord av fossil olja och vid förbränning bidrar det till klimatförändringarna. 

Varför är de syntetiska fibrerna så populära? De är slitstarka, elastiska och skrynklar inte så lätt. En negativ sak med dem är att de inte suger upp vatten så lätt, och då bildas statisk elektricitet som drar åt sig damm och smuts. Vilket gör att vi gärna tvättar kläderna oftare.  Där är ull genialiskt bra, som rengör sig självt vid vädring.

Hur väljer jag bort plastkläder och börjar shoppa mer hållbart?

 • Köp kvalitet och tidlös design av naturmaterial och Regenatmaterial, det är den bästa hållbarheten. Fråga i butiken – konsumenternas efterfrågan påverkar utbudet.
 • Välj ekologiska och mer hållbart producerade kläder. Fråga även om detta i butiken.
 • Köp kläder som går att kombinera på flera olika sätt, så att du kan variera dig. Då känns garderoben rikare.
 • Köp bara plagg som till 100 procent känns rätt ur alla perspektiv, då kommer du också att vilja använda dem länge.
 • Sköt om och vårda dina kläder genom att tvätta mer sällan och vädra, vädra vädra. Tag bort fläckar så snart du kan med en fuktig trasa. Då försvinner de lättare.
 • Sy om och laga, det lönar sig med kvalitetskläder.
 • Förnya din garderob genom att ordna klädbytardagar, eller genom att köpa och sälja på second hand.
 • Återvinn uttjänta kläder. De flesta klädeskedjor tar emot dem och du får en bonuscheck som du kan handla för.
 • Mikroplast används även i schampo, tandkräm, smink och raklödder och många andra hygienartiklar som en billig metod för att få rätt konsistens på produkterna. Leta aktivt efter produkter utan nikroplaster.
 
 
Läs mer:

 

Shoppa hållbart / mikroplast, plast, plastkläder, syntetiska fibrer / Permalink / 0

En ny höst – en ny chans till en mer hållbar livsstil

Så var det redan september och hösten kommer annalkandes så smått. I år har det varit en kylig sommar i Sverige och vi har inte riktigt fått uppleva den där härliga sommarvärmen. Skönt – kanske vi tänker – då är nog inte klimatförändringarna så farliga ändå...
 
Men, se det är fel. Även om det inte varit någon varm sommar i Sverige så har det varit extrema värmeböljor runt om i världen: sydvästra Europa, Mexiko och Asien. NASA förutspår att 2017 blir det näst varmaste året på 137 år. Medeltemperaturen beräknas bli något lägre än 2016, men det är inget vi kan räkna hem som att trenden vänt eller att det skulle tyda på en förbättrad situation. Snarare är det så att El Ninjo inte längre förstärker medeltemperaturen.
 
Effekterna av klimatförändringarna accelererar med smältande glaciärer och fler extrema vädersystem. Till exempel är orkanerna Harvey och Irma en tydlig försmak på hur framtidens extremväder kan se ut. Nordpolens isar beräknas nu vara helt borta 2040, långt tidigare än vad man tidigare förutspått. Och vi befinner oss mitt uppe i en massutrotning där miljontals djurarter försvinner i ett rasande tempo. Nej – istället är det högsta alarm som gäller.
 
Alla kan göra något
 
Vi kan alla bidra med någonting. Som konsument, i vår yrekesroll, som förälder och som vän. Det brådskar – så vänta inte. Här i bloggen hittar du allt du behöver veta för att påbörja din egen hållbarhetsresa.
 
Se din livsstil utifrån fyra perspektiv:
Under var och en av kategorierna kan du hitta många användbara tips. Börja någonstans där det känns enkelt. Plocka de lågt hängande frukterna först. Då kommer du igång och får känna den härliga känslan av att ha gjort något bra för världen och framtiden, för dina barn och barnbarn. Det är också enklare än vad man kan tro att ställa om, och det betyder inte att vi gör avkall på livets goda. Agerar vi inte nu utsätter vi hela mänskligheten och allt liv på jorden för oöverskådliga risker. Det tror jag ingen vill – men vi måste alla se och förstå vart vi är på väg.
 
 
Aktuellt / hållbar livsstil / Permalink / 0
Till top