Stadsodling, gerillaodling eller helt vanlig trädgårdsodling

Just nu är det skördetider i trädgården och det är själva klimax av hela odlingssäsongen. För att odla är helt magiskt. Ett litet frö kan bli en två meter hög planta som levererar de godaste gurkorna. Eller ett annat frö som blir till den ljuvligaste och smakrikaste basilikan. Ett tredje frö blir till en vacker blomma som förgyller vardagen och skapar ett vackert minne för hela året. Samtidigt gynnar odlingen miljön och klimatet.
 
Att odla är ett växande intresse, allt från att odla i köksfönstret eller på balkongen till gerillaodling i parker och i den egna trädgården. Ambitionsnivån väljer var och en efter eget behag, allt från en liten kruka med timjan till ett prunkande växthus och stora friland.

 Numer är det lätt att komma igång med att odla även om man aldrig gjort det tidigare. Det finns obegränsat med tips och inspiration för alla ambitionsnivåer i tidningar, tv och på webben. All kunskap finns endast ett klick bort så tröskeln att komma igång är i det närmaste obefintlig. Titta bara på Rappnes underbara video om stads- och gerillaodling.
 
 
 
Ett intresse som räcker året om

Att odla är ett intresse som räcker året om, den genomgår bara olika faser. I januari är det dags att göra en odlingsplan för året. Februari beställer man fröer och köper hem såjord och annat som behövs. Från och med februari/mars börjar man sätta de första fröerna som chili och paprika. Därefter sätter man fröer så att blomning och skörd passar med semestrarna. Det funkar alldeles utmärkt, t ex sätter jag gurkor tidigt och tomater relativt sent för att kunna ta del av den goda skörden, antingen före eller efter semestern. Sedan rullar allt på i full fart ända till i oktober då man skördar det sista och börjar stänga ned för hösten. Resten av året njuter jag av det jag skördat och tittar på bilder. I slutet av året börjar man fundera på nästa års odlingar.

Jag vill göra det enkelt för mig när jag odlar, därför odlar jag i krukor och i odlingslådor med nättak. Vår trädgård ligger i väst-nordväst och dessutom har vi rådjur och harar i trädgården. Jag har också ett växthus där jag odlar sådant som behöver ett varmare klimat än vad vår trädgård kan erbjuda. T ex vindruvor, tomater, gurkor, chili och paprika.
 
Mellan vårt hus och garage har jag också ordnat ett utrymme för odling. Genom att sätta upp en spaljé mellan husen så har jag lyckats skapa ett gynnsamt mikroklimat så där odlar jag bönor av olika slag, tomater, fikon, örter och lite annat.


Jag håller på att lära mig att vara ekologisk i allt när jag odlar. Det innebär ekologiska fröer, ekojord, kogödsel och egen kompost. Om jag får angrepp använder jag såpvatten och nyttodjur för att stävja skadedjuren. Funkar inte det så åker plantan i sopen. Det blir så självklart att man inte vill bespruta växterna när man själv och sin familj ska äta grönsakerna.

Själavård på flera sätt

Jag är långt ifrån självförsörjande, men från juni och fram till oktober så kan jag njuta av olika sorters sallad, tomater, gurka, persilja, örter, bönor, vindruvor, rödbetor och potatis mm till en ganska begränsad arbetsinsats. Inget smakar så gott som det egenodlade. Att odla ger så mycket mer än bara skörden, det ger harmoni, glädje och en balans i livet som alltid varit mycket värt för mig. Odling används sedan länge som en terapeutisk behandling för människor med depressioner och det har hjälpt många människor tillbaka till livet.

 
Bidrar till bättre miljö och klimat
 
Även om jag bara till en viss liten del är självförsörjande, säg till 10-20 procent, så minskar jag de facto belastningen på miljön och klimatet med mina odlingar. Odlingen är ju ekologisk och så närodlad den kan bli. Så varje liten odling runt om i vårt land bidrar till en mer hållbar grönsaksproduktion med mindre konstgödsel, besprutning och minskade utsläpp av koldioxid. Många bäckar små...

 

Bo & lev hållbart / ekologisk odling, hållbar utveckling / Permalink / 1

En alldeles underbar inblick i framtidens boende!

SVT har gjort en 7 minuter lång film om ett boende som har framtiden med sig. Boningshuset står inne i ett jättelikt växthus och på så sätt skapar de ett medelhavsklimat på våra breddgrader. Det finurliga med hela arrangemanget är att de lever i ett minikretslopp, och kan odla sitt behov av frukt och grönsaker. Väldigt inspirerande!

Här är det bara fantasin som sätter gränser för hur det här skulle kunna utnyttjas på olika typer av boenden. Titta på filmen och låt dig inspireras.

Så här skulle jag kunna tänka mig att bo!

 Klicka på bilden
 

 

Bo & lev hållbart / Hållbart boende, Kretslopp, hållbart, / Permalink / 1

6 tips på den ”godaste” chokladen

Att få njuta av en bit mörk choklad är ett livselixir för mig. Jag unnar mig gärna en ruta varje kväll tillsammans med en kopp te (ibland blir det fler). Och jag vet att jag har många gelikar där ute som ständigt ser till att ha choklad hemma. Vi som älskar choklad vill gärna tro på att det är så nyttigt som många experter säger. Och inte kan väl en liten bit choklad ha någon större miljöeffekt? Här får du sex tips på den ”godaste” chokladen, både ur hälso- och miljösynpunkt.

Chokladbönor innehåller en rad hälsobringande ämnen som mineraler, antioxidanter, flavonoider, flavoner och teobromin. Dessa stärker hälsan mot bl a hjärtkärlsjukdomar, åldrande, cancer, högt blodtryck och verkar antiinflammatoriskt. Det naturliga fettet i bönorna (kakaosmöret) är ett vegetabiliskt omättat fett och tillhör därför de nyttiga fetterna. Rena hälsokuren alltså. Men det är hanteringen av bönorna som är avgörande för om nyttigheterna finns kvar i chokladkakan i affären.

 
                                                                                            Everjean, The Choqoa Sampler 2009, CC BY 2.0

Enligt experterna bör choklad uppfylla de här kriterierna:

  • Hög halt kakao, helst över 70 %, utspädning med socker och mjölk minskar den goda hälsoeffekten
  • Innehålla få ingredienser: kakaomassa, kakaosmör, socker och vanilj (ej vanillin). Allra helst ska innehållsförteckningen vara enbart kakaobönor och socker.
  • Bör inte innehålla sojalecitin (kan vara genmanipulerad), härdat fett, transfetter eller fettreducerad kakao.
  • Bör tillverkas på traditionellt vis där kakaosmöret pressas ut mekaniskt. Kemisk separation av kakaosmöret förstör de hälsobringande ämnena. Undvik därför choklad som innehåller fettreducerad kakao.
  • Bör vara kravmärkt, ekologisk och fairtrade, bidrar till att regnskogar inte exploateras eller att konstgödning- och bekämpningsmedel används.
Många av chokladproducenterna har tagit genvägar för att spara hantering och tjäna mer pengar. Företagens krav på avkastning har även drivit in bönderna i ohållbara odlingsmetoder. Likt odling av kaffe och bananer blir jorden obrukbar efter ca 20-30 år efter att ha använt allt för mycket gödning- och bekämpningsmedel. Mark som är lika med regnskog.
 
Se gärna den film som Anna-Sofia Winroth gjort, efter det vill man bara gynna ekologisk och fairtrademärkt choklad. Men deppa inte, det finns många alternativ att välja bland. Det kostar några kronor extra men det är det värt för att få bättre kvalitet, hälsa och miljö.
 
6 tips på choklad av den "goda" sorten:
 
Chokladen hittar du på webben i den infogade länken:

 

Drick & ät hållbart / choklad, ekologisk / Permalink / 3
Till top