Kan värmerekorden vara startskottet för en ny resa?

Nytt värmerekord, mars månad 2015 var den varmaste månaden på jorden sedan mätningarna startade för 135 år sedan. Även perioden januari till mars är den varmast uppmätta. NASA:s film nedan om jordens temperaturutveckling sedan 1880 är överväldigande tydlig och får de starkaste klimatskeptikerna att börja fundera.

 

 

Det är konsekvenserna som är oroande

Än så länge kan man tycka att den globala uppvärmningen har varit en fördel för oss nordbor. Men det är inte värmerekorden i sig som vi ska vara mest oroade för, utan de konsekvenser som den globala uppvärmningen medför i form av smältande isar, stigande havsnivåer och extremväder. Konsekvenser som utsätter vårt ekosystem för svåra påfrestningar och i en förlängning hotar livet på jorden. Det kan handla om orkaner, skyfall, långvariga värmeböljor och extrem torka och som påverkar livsmedelsproduktionen i allra högsta grad. För torrt, för vått eller för varmt påverkar alla grödor negativt, effekter som redan idag observerats för till exempel kaffebönor, chockladbönor, korn och vindruvor. Visst kan vissa områden gynnas temporärt som det emellanåt diskuteras i media t ex för nordens räkning, men sett ur ett globalt perspektiv kommer livsmedelsproduktionen att gå ned på grund av klimatförändringarna.

Låt er inte luras av medeltemperaturen

Problemet är att klimatförändringarna är svåra att förutspå och att sätta ett mått på. Det är därför som vi ofta väljer att tala i termer av en ökad medeltemperatur, något som inte låter så skrämmande. Enligt Per Holmgren, meteorolog och klimatexpert, är det viktigt att vi inte vänjer oss vid värmerekorden utan att vi tar dem som en väckarklocka till att något är fundamentalt fel och att vi måste börja agera. Värmerekorden kan därför bli startskottet för en ny resa; resan mot en hållbar livsstil.

Massor av tips på hur man lever hållbart hittar du under kategorin ”Så lever du hållbart”.

 

Veckans hållbara tips vecka 17.


Läs mer:

 

Aktuellt / Värmerekord, hållbar livsstil, medeltemperaturen / Permalink / 0

Prince Ea rappar om människans framtid

Prince Ea har gjort en tänkvärd rapplåt om miljön och framtiden. Riktigt stark låt som pekar på var vi är på väg och hur viktigt det är att stanna upp och tänka till. Budskapet är att värna om den jord vi har och inte låta pengarna vara den enda alena drivkraften. Den vill jag gärna dela med er alla!
 
 
 
Aktuellt, Ytterligare inspiration / Prince Ea, människans framtid / Permalink / 1

Stora biltvättarhelgen 25-26 april – så tvättar du bilen miljövänligt

För att uppmärksamma miljöproblemen med att tvätta bilen hemma på garageuppfarten anordnas ’Stora biltvättarhelgen’ kommande helg av 'Mitt Vatten', ett initiativ av Svenskt Vatten och som Sveriges kommuner står bakom.

Större miljöbelastning än vad man kan tro

I Sverige tvättar vi våra bilar ungefär 30 miljoner gånger per år, av dessa sker 20 miljoner hemma på garageuppfarten eller på gatan. Problemet är att tvättvattnet rinner ned i dagvattenbrunnar och går då direkt till närliggande vattendrag utan att renas. Enligt organisationen Håll Sverige Rent innebär det att 5,5 ton tungmetaller, 5000 ton avfettningsmedel, bilshampo och bilvax samt 2000 ton olja riskerar att hamna i våra vattendrag.

Många av ämnena bryts inte ned utan anrikas i vårt ekosystem och påverkar därför både vattenkvalitet och organismer som lever i vattendragen negativt. Svenskt Vatten gör en liknelse med att varje gång vi tvättar bilen på gatan så skjuter vi över en miljökostnad på i storleksordningen 200 kr per tvätt på naturen. Det innebär en årlig miljökostnad på 4 miljarder som någon i framtiden måste betala priset för.

I många kommuner är det till och med förbjudet att tvätta bilen på platser där avloppsvattnet inte renas. Där kan man få upp till 10.000 kr i böter. Uppgifter om just din kommun hittar du på kommunens hemsida.

Så här tvättar du miljövänligt

  • Bästa rådet är att tvätta bilen i en tvätthall, helst på en miljömärkt station där avloppsvattnet renas till en högre grad. Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.

  • Näst bästa rådet är att, om man inte har tillgång till en tvätthall, tvätta bilen på en gräsmatta eller en grusgång med miljömärkta bilvårdsprodukter. Då stannar det mesta av föroreningarna kvar i det översta markskiktet, vilket i alla fall är bättre än att det rinner ned i dagvattenbrunnarna.

 

Här hittar du miljömärkta bilvårdsprodukter:

Här hittar du miljömärkta tvättarhallar

Res hållbart / biltvätt, miljövänlig biltvätt / Permalink / 0
Till top