Party? Så här ordnar du det hållbara kalaset!


Så här års duggar festerna tätt. Det grillas och fixas trevligt var och varannan helg. Det är middagsbjudningar, studentmottagningar, bröllop, födelsedagar och allmänt firande av att sommaren är på väg. Och det är precis som det ska vara. Men det går att visa hänsyn till miljön även då man arrangerar en fest - utan att göra avkall på livets goda. Här är tipsen som gör skäl för namnet EKO-PARTY:
 
 
 • Skicka inbjudan elektroniskt:
  Även om mail och sms också bidrar negativt till miljön så är det bättre än att skicka ett fysiskt brev. Beskriv i inbjudan hur gästerna kan transportera sig kollektivt eller per cykel.

 • Välj porslin, glas och riktiga bestick:
  Skippa engångsartiklar, det är för mycket slit och släng och det bidrar negativt till resursförbrukningen och miljön. Blir ni många? Låna av grannar, köp på loppis för att även ha till kommande fester, eller hyr in från någon festarrangör. Gör på samma sätt när det gäller dukar.

 • Maten:
  Välj ekologiska och närodlade ingredienser och laga själv. Kött, fisk, grönsaker, allt finns ekologiskt att köpa idag. Bjud in några vänner att hjälpa till att laga maten innan festen, så går det i ett vips. Det är en härlig känsla att veta vad ni äter och samtidigt som det bidrar positivt till miljön.

 • Drycker:
  Numer finns det ekologiska viner, champagne, mousserande vin, öl av alla styrkor. Det är bara att botanisera och höra med systembolagets personal så får ni de bästa tipsen till den mat ni valt att bjuda på. Bubbelvatten gör man bäst själv hemma i en sodastream.

 • Festklädsel:
  Gör som männen, använd det du redan har. Det är en marknadsföringsmässig myt att vi måste ha en ny klänning till varje fest. Till och med Kronprinsessan Viktoria använder numer sina festblåsor fler än en gång. Måste du ha något nytt? Köp second hand, hyr eller köp hållbara kläder.

 • Blomsteruppsättningar:
  Allra bäst är att plocka blommor själv. Det är inte lätt att hitta ekologiska och närodlade blommor i butikerna. På sin höjd hittar man Fairtrademärkta blommor och det är bra i sig, men innebär inte att blommorna är fria från kemikalier. Det finns andra varianter på märkning som också har som ambition att minska milöpåverkan: Svenskt Sigill, MPS och FFP. Fråga efter ekologiska blommor varje gång så ökar trycket på att erbjuda sådana.

 • Levande ljus:
  Framåt småtimmarna kanske ni vill tända ljus. Använd då ljus bestående av 100 procent stearin, de är bäst för miljön.

 • Efter festens slut:
  Spara alla matrester och frys sådant som går. Återvinn glas, metall, servetter etc. Städa hemmet med såpa och vatten, det räcker långt.
Lycka till med EKOFESTEN och ha det så trevligt!
 
*     *     *
Läs mer:
Drick & ät hållbart / eko-party, ekofesten, hållbara kalaset / Permalink / 1

Nu ska AGENDA 2030 göras känt bland allmänheten!

FN:s globala mål för hållbar utveckling, som världens stats- och regeringschefer beslutade om förra året, ska nu dra igång på allvar. Världens länder har 15 år på sig att uppfylla målen i Agenda 2030 som består av 17 huvudmål och 169 delmål De handlar om allt från att utrota fattigdomen, skapa fredliga samhällen, bekämpa klimatförändringarna, uppnå jämställdhet och ge alla tillgång till god utbildning. De 17 målen finns väl beskrivna på regeringens hemsida.
 

Bild: The Global Goals, For Sustainable Development

Den svenska regeringen har tillsatt en delegation som har till uppdrag att stödja och stimulera Sveriges genomförande av agendan. Det finns en ambition om att Sverige ska vara ledande i genomförandet av de 17 målen. För att lyckas med det vill regeringen att alla ska vara med och bidra i samhället.

Första steget är att göra AGENDA 2030 känt bland alla i Sverige. Regeringen vill engagera människor att ta egna initiativ att sprida budskapet och har därför infört en fond där man kan söka pengar från. Vem som helst kan söka pengar för kommunikationsaktiviteter gällande Agenda 2030. Pengarna förmedlas via Sida och man kan söka mellan 50 000 – 300 000 kr. Under 2016 kan man söka pengar vid tre tillfällen: 20 maj, 1 september och 20 oktober.

Ett bra initiativ väl värt att testa.

Läs mer:
 
Agenda 2030 / Agenda 2030, FN:s hållbarhetsmål / Permalink / 1

Varför är det så viktigt med biologisk mångfald?

Allt oftare får vi larmrapporter om att den biologiska mångfalden minskar drastiskt. Enligt Naturvårdsverket är 5 procent av vår artrikedom så hotad att många arter löper stor risk att dö ut. Det kan tyckas vara marginellt men enligt forskare på universitet som Berkeley, Stanford och Princeton dör arter ut 114 gånger snabbare än ”normalt” och därmed varnar de för att vi är på väg in i en sjätte massutrotning på jorden. För att klassificeras som en massutrotning krävs att minst hälften av alla arter dör ut. De fem tidigare massutrotningarna har berott på naturliga omständigheter som omfattande vulkanutbrott och meteoritnedslag. Den här gången skulle mänsklig aktivitet vara orsaken.

Jordens ekosystem är sårbara och känsliga för förändringar i t.ex. klimatet eller försurning av haven. Vid allt för stora påfrestningar hotas ekosystemen att kollapsa. Djungler kan bli öknar och korallrev kan bli livlösa stenar. Något som direkt slår mot oss människor. En hög biodiversitet ökar stabiliteten och förmågan hos våra ekosystem att klara förändringar. Lyssna på Kim Preshoff i TED Ed om varför det är så viktigt att bevara den biologiska mångfalden och varför människans aktivitet hotar dem.

 

 

Aktuellt / biologisk mångfald, massutrotning / Permalink / 0
Till top