Idag den 22 april är det Earth Day!

Redan 1970 initierade den amerikanske senatorn Gaylord Nelson Earth Day för att uppmärksamma världens miljöproblem. Dagen firas den 22 april varje år. Idag är det en av de största miljörörelserna, där olika aktiviteter anordnas över hela världen för att påminna oss om vad som är viktigt. Allt från att plantera träd, rädda utrotningshotade djur, plocka skräp till att påverka lokala politiker. Rörelsen är störst i USA men firas även i fler än 175 länder, däribland Sverige. 2009 utsåg FN den 22 april till International Mother Earth Day.

 

I år är Earth Day extra speciellt, FN har låtit meddela att minst 165 länder kommer att signera klimatavtalet just idag den 22 april vid en ceremoni i FN:s högkvarter i New York. Det avtal som alla länder enades om på COP21 i Paris i december och som ska säkerställa att klimatförändringarna begränsas och att medeltemperaturökningen stannar väl under 2 grader.

Vad kan vi själva gör för att uppmärksamma Earth Day?

  • Fundera på hur du vill att framtiden ska se ut. Om du inte vill bidra till fortsatta klimatförändringar eller miljöförstöring så är det dags att bestämma sig och att börja agera. Tipsen på hur du gör hittar du här i bloggen.
  • Kanske vill du plantera ett träd dagen till ära? Som minne till det år du bestämde dig för att bidra till en hållbarare värld? Det är en dag att minnas och något att berätta om för dina barnbarn. Och så är det bra för klimatet också.

 

Läs mer:

Aktuellt / Earth Day, FN:s klimatavtal / Permalink / 0

Minska matsvinnet och bli en vinnare!

Treasure trove of wasted food Visste ni att så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen aldrig når våra tallrikar. Detta på grund av att mat förstörs vid transporter, rensas bort i butiker eller slängs hemma av oss konsumenter. En tredjedel!

Så mycket som 10 procent av de totala utsläppen av växthusgaser kan spåras till denna tredjedel av matsvinn och siffran väntas öka i framtiden om inget görs. Om samma mängd växthusgaser släpptes ut av ett land, skulle det landet ligga trea i utsläppsligan. Det här visar en studie från Potsdam Institutet.

Det finns flera anledningar till att minska matavfallet. Förutom att vi minskar utsläppen av växthusgaser, spar vi pengar och får möjlighet att trygga livsmedelsförsörjningen i världen. Dessutom är det bra för vår hälsa att minska på både köttintaget och mängden mat vi äter. Den mat som produceras i världen idag räcker för att mätta alla människor på jorden om fördelningen såg annorlunda ut.

Det finns redan många initiativ på gång för att minska matsvinnet. Dels i globala samarbeten där företag, forskare och organisationer gått samman och samarbetar i frågan. I Sverige samarbetar Naturskyddsföreningen och Jordbruksverket på uppdrag av regeringen för att minska svinnet. Frankrike var först ut i världen med att förbjuda livsmedelsbutiker att slänga mat som går att äta. I stället skänker de bort maten till hjälporganisationer eller säljer till ett lägre pris. Det här börjar ta fart även i Sverige även om vi är i ett väldigt tidigt skede. Fler livsmedelskedjor har börjat sälja frukt som ser annorlunda ut till ett något lägre pris eller skänkas till behövande. Andra exempel är restauranger som lagar mat på grönsaker och frukter som inte går att sälja i butikerna.

Det finns även mycket vi kan göra i våra egna hem. Enligt ”Stoppa Matsvinnet” slänger en tvåbarnsfamilj mat för 6.000 kr varje år. Pengar man kan ha roligare för. Totalt i Sverige motsvarar utsläppen årligen lika mycket som från 200 000 lastbilar. Så det är lätt att inse att det har stor betydelse att inte slänga mat.

Här kommer några tips på hur man kan tänka för att minska matsvinnet:

  • Planera inköpen och ha alltid en inköpslista
  • Se alltid över vad som redan finns i kylen och använd det som finns
  • Har bäst-före-datum passerat? Titta, lukta och smaka, ofta håller sig varorna betydligt längre än så
  • Sänk temperaturen till 4-5 grader i kylen, då håller maten ännu längre
  • Grönsaker fräschas enkelt upp genom att lägga dem i kallt vatten över natten
  • Frys in mat som inte går åt, om du inte vet att den kommer ätas inom de närmaste dagarna. Det går att frysa mer än vad man tror, ostar, ris, pasta, äggvitor och äggulor mm.

Att minska matsvinnet ligger helt i linje med Agenda 2030, FN:s mål för hållbar utveckling. Där två av de 17 målen handlar om att minska utsläppen av växthusgaser och att minska hungern i världen. Det känns bra att kunna bidra till! Dessutom spar vi pengar och får en bättre hälsa!

Drick & ät hållbart / Växthusgaser, matsvinnet / Permalink / 0

Vem vill inte ha en Tesla modell 3?

I torsdags visade Tesla upp sin nya modell 3. Det är den modell som ska få fart på Teslas elbilsförsäljning på bred front. Med sina 30 mils räckvidd hoppas Tesla att laddångesten ska förvinna och med ett betydligt lägre pris än tidigare modeller hoppas man nu att nå en bredare marknad. Och det verkar kunna bli verklighet, redan under de första 24 timmarna hade 180.000 lagt en förbeställning trots att bilen kommer i produktion först i slutet av 2017. I USA kommer Tesla modell 3 att kosta runt 35.000 dollar. 
 
Tesla med Elon Musk i förarsätet gör en stor insats för att ställa om transportsektorn till att bli fossilfri. Genom att utveckla elbilar, investera i fossilfria batterifabriker, bygga laddstationer och att återvinna uttjänta batterier, för den den fossilfria utvecklingen framåt i ett raskt tempo. Samtidigt driver de också de traditionella bilproducenterna att hänga i utvecklingen. En beundransvärd insats som är värd att stödjas!
 
Mycket vilja-ha över den här bilen! Se releasen i sin helhet här: Tesla modell 3
 
 
Foto: Tesla
 
 
Res hållbart / Elbil, Fossilfri, laddångest, modell 3, tesla / Permalink / 0
Till top