Ekologiskt är inte alltid ekologiskt, tyvärr… men ge inte upp!

Ecologically grown vegetablesDet är inte lätt att veta om de livsmedel man köper verkligen är ekologiska eller om det fuskas med dem. De senaste åren har flera larmrapporter avlöst varandra om fusk med olika livsmedel. 2013 gjorde t.ex SvD en lista på de 10 vanligaste typerna av matfusk och där ekologiska matvaror var en av dem. Många ser möjligheter i att få lite extra betalt även om de ekologiska kraven inte är uppfyllda. Bland annat lyfte man svårigheten med att ha koll på hela värdekedjan och att kriminella organisationer ofta ligger bakom fusket.

Senaste rapporten gällde Råd och Röns undersökning på olivoljor. Ett par av de tio testade oljorna visade sig innehålla bekämpningsmedel, om än i lägre doser jämfört med konventionella olivoljor. I en av oljorna hittade man rester av DDT. Ett bekämpningsmedel som förbjöds redan på 1970-talet i Sverige på grund av dess negativa effekter på människor, djur och natur. Positivt var i alla fall att det var äkta olivolja i alla de testade oljorna och att det bara var ett av märkena som mörkade det verkliga ursprungslandet.

Många anser att det är så mycket fusk med ekologiska livsmedel att det inte är någon idé att köpa dem. Då har det gått långt när konsumenterna börja tänka på det sättet. Men glöm inte att genom att köpa ekologiskt får du ändå i dig mindre kemikalier, bidrar till bättre arbetsmiljö för bönderna och minskade utsläpp av gifter i naturen. Ett önskemål är i stället att fler kontroller och analyser införs för att stävja fusket. Speciellt med tanke på hur viktigt det är för våra ekosystems välmående att vi slutar använda bekämpningsmedel, eller åtminstone starkt begränsar och endast använder miljövänliga medel. 

Hur gör jag för att inte bli lurad?

Jag tänker i princip så här:

  • Jag köper så mycket ekologiskt som möjligt (priset och tillgänglighet avgör). Även närproducerat, så långt det är möjligt. Visst blir jag lurad ibland, men jag visar för livsmedelsbutikerna vad jag vill ha och tänker att de kommer att bli bättre på att säkerställa att varorna håller vad de lovar. En sådan utveckling ser man redan idag.

  • Jag brukar välja ut varumärken som jag förlitar mig på. Jag läser på om dem så att de inte varit med i någon skandal eller fuskhärva. Går de igenom min amatörmässiga ”kvalitetskontroll”, så håller jag mig i princip till det märket. Annars ratas de direkt.

  • Det gäller också att läsa det finstilta om var produkten kommer ifrån. Ofta luras man att tro att det kommer från t.ex. Sverige eller Italien, antingen genom namnet eller med fina bilder. Ett exempel är ekologiska morötter där det på baksidan står om ”en av våra levernatörer är från Gotland…”, medan i det finstilta står något helt annat land (om det nu står något alls).

Så välj mer ekologisk säger jag! Ett ställningstagande som bidrar till en mer hållbar livsstil.

Läs Mer:



Drick & ät hållbart / ekologiskt, hållbar livsstil, matfusk, olivolja / Permalink / 0
Till top