Nu närmar sig årets Earth Hour. I år är det viktigare än någonsin!

The Earth seen from Apollo 17

På lördag den 19 mars är det dags för årets Earth Hour, världens största miljömanifestation som handlar om att stoppa all användning av fossila bränslen som olja, kol och gas. Och istället använda förnyelsebara energikällor som vind, sol och vattenkraft. Var med och visa att du står upp för klimatet genom att släcka lamporna mellan 20.30 – 21.30 lokal tid.

Varför?

Det har hänt igen. Ytterligare ett värmerekord i februari. Och nu var det rekord bland rekorden. Den senaste rapporten från NASA visar att jordens medeltemperatur under februari månad var hela 1,6 grader högre än genomsnittet, något som fått klimatexperterna att reagera. Det innebär att vi redan nu passerat den gräns på 1,5 grader som klimatavtalet strävar mot, endast tre-fyra månader efter att avtalet slöts i Paris. Den gräns som vi bör hålla oss under för att inte riskera dramatiska konsekvenser för livet på jorden enligt en överväldigande majoritet av klimatforskare (97 procent!).

Keep it in the ground!

Klimatexperten Pär Holmgren säger i en artikel i SvD häromdagen, att större varning än så här får vi inte. Pärs rekommendation är att genast införa ett totalförbud mot all användning av fossilt bränsle. Vi har inte längre några marginaler att spela med. Även om vi skulle stoppa all användning idag, skulle medeltemperaturen stiga ytterligare ett antal decennier, enligt Pär.

Att tvärsluta använda olja, kol, bensin och diesel kommer inte att hända i första taget om jag känner våra politiker rätt. Men en bra förutsättning är att världens ledare har tagit ställning för en fossilfri värld. Det är bara det att vi måste börja agera och det snabbt och kraftfullt. Alla länder, alla politiker, alla företag och alla vi konsumenter. Vi behövs allesammans för att få fart på omställningen.

Det här är den största utmaningen som människan stått inför och det handlar om överlevnad, även om det är svårt att uppfatta det så. Det största hotet är att vi inte reagerar på de (i våra ögon) små och långsamma förändringar som klimatförändringarna innebär. Och för oss som bor i städer märker vi nästan ingen skillnad, möjligen att det är lite varmare – men det ju bara tyckas skönt. Evolutionsmässigt är det en revolution som pågår därute i naturen. Genom att delta i Earth Hour visar du att du tagit ställning för att vi måste agera. Tips på hur hittar du som konsument här i bloggen.

El Niño gör det extra varmt

Att vi månad för månad slagit värmerekord det senaste året hänger samman med väderfenomenet El Niño. Men tyvärr betyder inte det att temperaturen kommer att sjunka igen, enligt Pär Holmgren. Vi kommer troligen att få räkna med stegvisa höjningar av temperaturen för varje gång väderfenomenet återkommer. Däremellan kan det bli perioder där temperaturen ligger relativt stilla. Problemet med växthuseffekten är att den inte är linjär, ju högre medeltemperatur är desto starkare blir växthuseffekten.

Foto: NASA, The blue marble

Läs mer:

 Aktuellt / Värmerekord, earth hour, fossilt, keep it in the ground / Permalink / 1
#1 - - Karin:

Ja det handlar nog att bestämma sig. Drt går ju inte vänta på politikerna i alla fall.

Till top