Klimatskeptikernas tid är inte förbi!

Clouds CH7

För en tid sedan höll jag föredrag om hållbar utveckling inför ett affärsnätverk. Jag hade förberett en presentation som skulle visa på en övergripande nivå var vetenskapen står idag och hur FN:s nya globala klimatavtal ”Agenda 2030” kommer se ut för att säkerställa en hållbar framtid för kommande generationer. Det skulle handla om mänsklighetens exploatering av planeten, både vad gäller överutnyttjande av naturresurser och föroreningarnas effekter på ekosystemet. Bilden skulle vara så faktabaserad som möjligt och samtidigt ingjuta hopp för framtiden: att om vi börjar agera nu så har vi alla möjligheter att styra om utvecklingen i en hållbar riktning. Föredraget skulle avslutas med några tips på vad vi som privatpersoner kan bidra med för att påskynda utvecklingen och hur vi kan stödja våra politiker i att ta de rätta besluten. Väl förberedd och med en lätt nervositet kom jag till mötet.

Jag inledde föredraget med att ställa frågan om hur många bland åhörarna som trodde att människornas utsläpp av fossila växthusgaser påverkar klimatet? Jag ville få en känsla av hur läget var bland åhörarna. Cirka 20 procent av åhörarna räckte upp handen. Tidigare erfarenheter är att mellan 50 till 80 procent brukar hålla med. Men det som kanske överraskade mig mest var att en något äldre man efter föredraget ihärdigt ville övertyga mig om att jag har fel: Klimatförändringarna var inte en effekt av människans aktiviteter utan beror på naturliga variationer i solens aktivitet och strålning. Övertalningen fortsatte ihärdigt även efter mötets avslutande.

Jag är kanske naiv men trodde faktiskt att vi kommit längre i insikten om mänsklighetens ohållbara exploatering av planeten. Inte att alla behöver vara engagerade och aktivt driva på en hållbar utveckling, men åtminstone inte bromsa den. Ett halvt sekels pockande från forskare världen över om alla de miljöproblem som vi människor förorsakar borde ha gett någon effekt. Och den överväldigande konsensusen som råder bland världens klimatforskare där 97 % är för att fossilt bränsle  orsakar förändringar i klimatet. Klimatförändringar som vi redan börjar märka av och som bara är en förvarning om vad som kan komma att hända om vi tillåter klimatet att förändras ytterligare. Ban Ki-moon, Obama, Rockström och många fler vädjar högljutt till omvärlden: Vi är den första generationen som känner av klimatförändringarna och samtidigt den sista som kan göra något åt dem. Allt detta borde få oss mer ödmjuka och lyssna till den samlade vetenskapen.

Tack och lov har superåret 2015 gett resultat, alla länder har nu ställt sig bakom FN:s nya globala avtal för hållbar utveckling; Agenda 2030 med 17 nya mål för en hållbar utveckling. Avtalet ska tecknas i december i år och många forskare ser nu positivt på framtiden.

Jag ska ärligt säga att min förvåning mest bestod i att jag trodde att klimatskeptikernas tid var förbi.  Åtminstone att de blivit mer lågmälda. Men det var också nyttigt att uppleva att så inte är fallet. Det innebär att vi måste vara än mer vaksamma på deras förmåga att bromsa utvecklinge och att arbeta ännu hårdare för att målen i Agenda 2030 verkligen genomförs. För vår egen, våra barn och barnbarns skull.

 

Läs mer:

 

 Aktuellt / Agenda 2030, klimatskeptiker / Permalink / 1
#1 - - Anonym:

Jag hör det hela tiden runt omkring mig, man blir faktiskt trött på det. :(

Svar: Visst blir man! Bevisen är ju överväldigande, men säkert som Linköpingsprofessorn säger, har man själv varit med och byggt upp något så kan det vara svårt att erkänna att det blev fel.
För en hållbar värld

Till top